Milyen domain nevet válasszak magamnak?

2009.06.22 13:36

Ez egy sokat vitatott kérdés, de ebben is segítünk Önnek - és hisszük tippjeink használhatóak, hiszen honlapépítői múltunk több, mint 10 éves múlttal rendelkezik.
Először is, ha minket választ, akkor eleve a domainnév választáshoz nyer legalább 30 napot.
Miért?
Azért, mert ha projektjét megrendeli, akkor az kap egy ideiglenes, ám élő, interneten is bárki számára elérhető ideiglenes domainnevet, ami így néz ki: https://azonprojektje.veresweb.com. Természetesen a projektet nem érdemes ezen a néven futtatni. Választani kell egy domain nevet, melyet ha velünk közöl, a regisztrációt az Ön vagy az Ön által megjelölt személy vagy cég nevére regisztráljuk. Amint a regisztráció megtörténik, az Ön projektje már  választott domain néven fut. Mondhatni - emberi kéz érintése nélkül.
És milyen legyen a domain név?

  1. Kérdés, mennyi pénzt áldoz rá? Vannak elfogadható összegű éves előfizetői díjak és vannak bizony borsos díjúak is. Az árakról tájékozódjon erről szóló cikkünkben és ennek megfelelően válasszon .hu, .com vagy egyéb végződésű nevet.
  2. Érdemes számba vennünk, milyen céllal készül a honlap? Amennyiben üzleti céllal, akkor néhány alapszabályt érdemes szem előtt tartani, melyek a következők: ne legyen túl hosszú, legyen közérthető, ha már ismerik cégünket, lehet azonaos a cégnévvel, ha az nem túl hosszú, ha nem akarjuk a cégnevet alkalmazni a domain névben, akkor utaljon a honlap céljára, illetve az eladandó termékre és/vagy szolgáltatásra. Amit javasolt kerülni: a túl hosszú, komlett mondatként is alkalmazható szövegeket (pl. olasztermékekboltja.hu tipusú domainek nem szerencsések - ha már nem tudunk lemondani a hosszú domainről, feltétlenül alkalmazzuk a domainben a kötőjelet: olasz-termekek-boltja), egy-egy fantáziadús név, nem biztos, hogy másnak is jól cseng - érdemes ezt megbeszélni barátainkkal, családtagjainkkal, üzlettársainkkal, stb. Elegáns hangzása lehet egy-egy angol szót, kifejezést tartalmazó domainnek, de nem biztos, hogy szerencsés - nem mindenki érti meg, mit takar egy-egy angol kifejezést tartalmazó név.
  3. A domain név felépítése azért is átgondolandó, mert a VeresWeb használóknak e-mailcím is jár (1-50 db, ami a megvásárolt csomagtól függ). Az e-mailcímek utolsó elem mindig maga a domainnév. Nem túl jól hanzik ugye ez a cím: info@olasztermékekboltja.hu ?
  4. Komoly szempont még az, hogy milyen piacokra szánjuk a honlapot? Amennyiben a magyar és az orosz a célpiacunk, akkor bizony áldozni kell a domainre, azaz be kell regisztrálni egy magyar nyelvű domaint és egy orosz nyelven is érthető domaint. S mindez nem elég, mert arról is dönteni kell, hogy melyik legyen az alapértelmezett verzió? Aztán a másik nyelvű domaint össze kell kötni az alapértelmezettel - de ez már nem az Ön dolga. Itt említjük meg honlapszerkesztő rendszerünk egyik nagy előnyét: ha több nyelvi verzióval operálunk, akkor a VeresWeb rendszerben minden nyelvi verziónak lehet más és más a menüstruktúrája!
  5. Van-e jelentősége a domain névnek a keresők szempontjából? Igen, van, de nem meghatározó. Pl. ha valamely honlapnak a neve mosogepszerelo.com, és valaki mosógépszerelőt keres, akkor a kereső először a domin névben keres és így sikeresebb lesz a honlap - egy ideig -  a találati listákon.
  6. A domain név élettartamáról: minden domain nevet addig használhatunk, amíg annak éves díját rendben fizetjük vagy amíg annak használatáról üzleti alapon nem értékesítjük valaki másnak. Magyarán a domain név gyakorlatilag egy bérlemény s addig használható, amíg fizetünk. Tehát a domainek birtoklására utaló minden "levédettem magamnak, megvettem magamnak" kezdetű mondatok nem helytállóak, mivel azt sem levédeni, sem megvásolni nem lehet. Mi történik, ha nem fizetjük domain nevünket? Annyi fog történni, hogy az bárki számára ismét regisztrálhatóvá válik.

Hát röviden ennyit kell és érdemes a domain nevekről tudni.

Vissza

Elérhetőség

Veres István Tibor EV.

06 30 680-26-26
06 1 297 33 95
06 1 290 53 79

© 2009-2021 All rights reserved l Veres István Tibor EV.

Szállásfoglalás a világban!